Kathrine Switzer

by | 19.Jan.2017.

Ketrin „Keti“ Svicer je pisac, motivator i maratonac, najpoznatija po tome što je postala prva žena koja je istrčala Bostonski maraton sa zvaničnim brojem 1967. godine.

Keti je rodjena je 5.1.1947. u Ambergu, Nemačka ali se samo dve godine kasnije seli u Ameriku,  gde između ostalog pohađa Syracuse University i diplomira na smeru novinarstva. U danima fakulteta Keti je želela da konkuriše za univerzitetski tim hokeja na travi i radi toga je krenula da se priprema tako što je trčala svaki dan po jednu milju. Posle određenog vremena to joj je postalo malo pa je krenula da povećava distancu postepeno i tu se rađa njena ljubav prema trčanju.

U vreme kasnih šezdesetih godina prošlog veka ženama nije bilo dozvoljeno da se zvanično prijave za maraton i dobiju registarski broj za trku, čak se smatralo da je trčanje loše za žene i da su previše krhke da bi izdržale napor trčanja celog maratona. Ali ništa od ovoga nije sprečilo Svicerovu da se sprema za Bostonsku maraton 1967. godine.

Pošto ženama nije bilo dozvoljeno da se prijave za trku Keti se prijavila kao K.V Switzer i kao neutralni pol, sa atletskim klubom Syracuse Harriers. Organizatori su joj izdali broj, verovatno zbog previda ili neke greške. Njen broj je bio 261.

I tako se Keti pojavila na startu trke kao prva žena sa zvaničnim brojem, nosila je kapuljaču i bila je u društvu svog dečka i trenera. Ali negde tokom trke je skinula kapuljaču baš u vreme kada je televizijska ekipa spazila i povikala da je žena sa zvaničnim brojem na stazi. Zvaničnik trke Džok Sempl je munjevito reagovao i potrčao kako bi je stigao. „Gubi se sa moje trke i vrati mi broj“ su bile njegove reči.Stigao je  i krenuo da je udalji sa trke ali se onda umešao Ketin dečko Tom Miler i odgurnuo ga od nje.

Kathrine_run

Keti je ipak uspela da završi trku za oko 4h i 20min što je za oko sat vremena sporije od najbrže žene koja je završila trku Bobi Gib, koja je trčala bez broja.

Zvaničnici su posle ove trke zabranili svim ženama da se takmiče u trkama sa muškarcima i zapretili da će biti kažnjene doživotnom zabranom takmičenja.

Tek 1972. godine žene su bile dobrodošle na Bostonski maraton i zalaganje Džoka Sempla je bilo od krucijalne uloge, da isti onaj čovek koji je pokušao da izbaci Keti sa staze je sada bio najglasniji u nameri da se ženama dopusti da se takmiče na maratonu.

Kathrine S

Keti je kasnije pobedila na maratonu u Nju Jorku 1974. godine i bila druga na Bostonskom maratonu godinu dana kasnije.
Proglašena je za trkača decenije 1967-77.
Primljena je u National Women’s Hall of Fame ( Nacionalna kuća slavnih žena), zbog toga što je kreirala socijalnu revoluciju davajući ženama moć kroz trčanje, od 1967. godine ona je radila na tome da popravi stanje i uslove za žene u trkačkom svetu.

Autor: Aleksandar Sadžak

Jedan je od osnivača trkačkog kluba Running Tribe, a takođe je i osnivač fitness studija Reborn. Diplomirao je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, a master studije je završio na Baruh univerzitetu u Njujorku. Zaljubljenik u prirodu, fizičko vežbanje i zdrav(iji) stil života.